Miód to naturalne źródło zdrowia

Miód jest produktem naturalnym i zdrowym wytwarzanym przez pszczoły. Oprócz tego, że jest doskonałym środkiem słodzącym, przynosi nam wiele korzyści zdrowotnych. Miód zawiera minerały, witaminy oraz przeciwutleniacze.

Właściwości miodu

Miód jest spożywany w dużych ilościach na całym świecie, nie tylko ze względu na jego wartość leczniczą, ale także ze względu na smak, co czyni go wyjątkowym składnikiem wielu przekąsek. Przed spożyciem miodu najlepiej upewnić się, jaki jest jego rodzaj i pochodzenie. Istnieją dwa źródła miodu: pierwszy, naturalny, jest wytwarzany przez pszczoły miodne, drugi ma pochodzenie przemysłowe. Chociaż oba te miody na pierwszy rzut oka są dość podobne, ich właściwości mogą być bardzo różne. Naturalne miody mają duże ilości węglowodanów, dlatego są doskonałym źródłem energii. Zawierają również żelazo, miedź, potas, wapń, kwasy fenolowe, flawonoidy, a także inne minerały o działaniu prozdrowotnym i witaminy.

Korzyści płynące z miodu

Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym i przeciwbakteryjnym miody mogą być bardzo pomocne w leczeniu różnych infekcji, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Miód może złagodzić objawy i dyskomfort, ale należy pamiętać, że nie leczy samej choroby. Ponieważ miód ma działanie przeciwbakteryjne, zdolne do zapobiegania wzrostowi lub niszczenia mikroorganizmów, sprawdzi się jako środek na złagodzenie bólu gardła. Ponadto miód zawiera kwas glukonowy, który przyczynia się do powstawania nadtlenku wodoru, silnego środka przeciwbakteryjnego. Miód pomaga zwalczyć bakterie odpowiedzialne za infekcje dróg oddechowych i zatok. Może też być ważnym sprzymierzeńcem w utrzymaniu mikroflory jelitowej, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom. Miód jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak kwasy fenolowe, flawonoidy i karotenoidy, dlatego przyczynia się do redukcji wolnych rodników, a tym samym zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Stosowanie miodu pomaga również w zachowaniu piękniejszej i zdrowej skóry. Dlatego produkt ten jest chętnie wykorzystywany w kosmetykach, takich jak mydła i kremy.

Jak spożywać miód

Miód może być stosowany jako zdrowy zamiennik rafinowanego cukru do przygotowywania ciast, ciastek, deserów i innych słodkości. Możliwe jest również spożywanie go z owocami, jogurtem, sokami, herbatą, poza tym stanowi ciekawy dodatek do mięs. Należy pamiętać, aby unikać przegrzania miodu, ponieważ może to spowodować utratę niektórych substancji odżywczych i korzystnych właściwości.

Najpopularniejsze rodzaje naturalnych miodów:

  • miód wielokwiatowy,
  • miód spadziowy,
  • miód gryczany,
  • miód akacjowy,
  • miód lipowy,
  • miód nektarowo-spadziowy.
Wood obraz autorstwa freepik - www.freepik.com